Закључак са Oпштинског штаба за ванредне ситуације општине Бечеј 2.5.2020.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

ОПШТИНА БЕЧЕЈ

ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Број: II 06-28/2020-20-1

Дана: 02.05.2020. године

Б Е Ч Е Ј

 

     На основу Одлуке о проглашењу ванредног стања („Сл. гласник РС“, бр. 29/2020), Одлуке о ублажавању мера забране обављања јавног превоза путника за време ванредног стања „Службени гласник РС“, број 63 од 30. априла 2020.,  Одлуке о ублажавању мера за време ванредног стања – дозвола кретања у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт грађана“Службени гласник РС“, број 63 од 30. априла 2020., Одлука о допунама Одлуке о ограничењу пружања услуга у области трговине на мало, које обухватају продају робе и вршење услуга у трговинским центрима и локалима у које се улази из затвореног простора: „Службени гласник РС“, број 63/2020-40, Одлукe о допунама Одлуке о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају хране за ношење( „Службени гласник РС“, број 63/2020-40), члана 43. став 1., тачка 14. Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“, бр. 87/2018), члана 17. Уредбе о саставу, начину и организацији рада штабова за ванредне ситуације („Службени гласник РС“, број 27/2020) и члана 15.став 4 и члана 19. Пословника о раду општинског штаба за ванредне ситуације општине Бечеј од 21.06.2013.године, Општински Штаб за ВС општине Бечеј je на двадесетој ванредној седници одржаној дана 02.05.2020.године, донео следећи :

 

ЗАКЉУЧАК

 

  1. Почев од 4. маја 2020. године дозвољава се обављање јавног превоза путника у друмском саобраћају.
  2. Јавни превоз организује се на начин дат Инструкцијом за организовање јавног градског, приградског и локалног превоза у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19, Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 од 28. априла 2020. године 08 број 53-3455/2020-1 (у даљем тексту: Инструкција).
  3. Аутобуски превозници и аутобуске станице дужни су да обављање међумесног линијског, посебног линијског и превоза путника за сопствене потребе организују у складу са тач. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12. и 13. Инструкције, с тим што су аутобуски превозници који међумесни линијски превоз на линијама до 50 km обављају приградским аутобусима, односно на линијама до 15 km приградским и градским аутобусима дужни да у организацији превоза поштују и тач. 4. и 10. Инструкције.
  4. Пружаоци станичне услуге на аутобуским станицама морају применити превентивне мере којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (обавезна дезинфекција свих просторија аутобуске станице, опреме, мобилијара, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица, обавезно мерење температуре путницима у складу са посебним планом мера, које су саставни део акта о процени ризика, а који управљач аутобуске станице доноси у складу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду).
  5. У складу са могућностима аутобуског превозника, потребно је ангажовање што већег броја аутобуса, а у циљу што редовнијег одвијања превоза путника у друмском саобраћају.
  6. Аутобуски превозници са регистрованим редом вожње у међумесном превозу путника у друмском саобраћају у обавези су да до 1. септембра 2020. године обављају поласке за које постоје исказане потребе путника, али не мање од 25% полазака са регистрованих редова вожње, након чега је неопходно да превоз обављају у складу са регистрованим редом вожње.
  7. Обавезује се „Бечејпревоз“ Д.о.о Бечеј, коме је поверен посао вршења јавног превоза да поступа у складу са тачкама од 1. до 6. овог закључка.

 

  1. Дозвољава се кретање у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт грађана – уз примену превентивних мера прописаних овим закључком.

   Док бораве у парковима и на јавним површинама из става 1. ове тачке грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, примењују превентивне мере, које подрaзумевају одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања од најмање два метра између два лица која не бораве у истом домаћинству, обавезну употребу заштитних средстава тј. рукавица и дезинфекцију справа за вежбање или других справа, пре њихове употребе.

  1. Почев од 8. маја 2020. године дозвољава се непосредна продаја робе купцима и непосредно вршење услуга корисницима услуга у трговинским центрима и сличним објектима  којима се обавља делатност у области трговине на мало, а која обухвата продају робе и вршење услуга у локалима у које се улази из већег затвореног простора – уз примену превентивних мера прописаних овим закључком, другим прописом који се односи на делатност коју обавља правно лице или предузетник и утврђених актом послодавца.
  2. Правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге у делатностима из тачке 9. овог закључка, дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 (организовање процеса рада који обезбеђује ограничен број лица у простору, одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених и корисника услуга), и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.
  3. Почев од 4. маја 2020. године правна лица и предузетници који обављају делатност у области трговине на мало (угоститељски објекти), која обухвата продају хране и пића ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше и непосредно у затвореном простору и у простору организованих башти на отвореном – уз примену превентивних мера прописаних овим закључком као и мера, тј. инструкција Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19.
  4. Правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге у делатностима из тачке 11. овог закључка дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 (организовање процеса рада који обезбеђује одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере, ограниченог броја лица у просторији, а у случају мањег растојања од два метра између корисника пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица и од корисника услуга – за пружање услуга у затвореном простору), и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.
  5. Одељењу за Урбанизам, грађевинарство, комуналне послове, саобраћај и инспекцијски надзор Општинске управе општине Бечеј налаже се мера појачаног надзора над свим објектима, у складу са тачкама 8.,9.,10.,11., и 12. овог закључка.

 

 

 

КОМАНДАНТ

ОПШТИНСКОГ ШТАБА

ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Драган Тошић