Општина Бечеј поново најтранспарентнија у Србији

Србија је у индексу транспарентности локалних самоуправа у овој години напредовала за два одсто, показало је истраживање организације Транспарентност Србија.

Представник Транспарентности Златко Минић је, на представљању резултата рекао да је то истраживање, које се проводи од 2015. године, утицало на општине и градове, који се труде да, кад сазнају да ће бити посматрани, унапређују стање у тој области.

На првом месту је, према резултатима истраживања, општина Бечеј, која је и прошле године била на челу, али сада има чак 90 од 100 поена, на другим и трећем месту су Сомбор и Kањижа, са више од 80, а од укупно 145 рангираних девет има резултат већи од 70.

Члан општинског већа Бечеја Драган Kовачев рекао је да је у тој локалној управи од прошлог истраживања уведено низ нових прописа, попут усвајања акционог плана за борбу против корупције и механизама за његову примену, или правилника о понашању јавних службеника.

„У сваком тренутку се може пријавити неправилност у раду општинских органа или корупција. Можемо ми још много мера ставити на папир, али ако се оне не примене у пракси, онда то не вреди“, закључио је он.