Препоруке Савета за здравље општине Бечеј

Препоруке за спречавање ширења инфекције новим корона вирусом

 

Ако осетите симптоме прехладе, имате повишену температуру или не осећате укус и мирис – останите код куће и јавите се телефоном свом изабраном лекару. Поштујте мере изолације, ако Вам буду наложене од стране лекара; сигурно је да Вам то неће пријати, али морамо бити одговорни и према себи и према другима. Немојте користити антибиотике нити друге лекове без претходне консултације са Вашим лекарем.

 

Када одлазите од куће, обавезно користите маску ако ћете бити са другим људима у затвореном простору, али и на отвореном ако сте у контакту са већим бројем особа. Ставите је тако да Вам покрије и уста и нос, а када је једном скинете, одложите је у канту за отпатке. Пре скидања маске оперите руке топлом водом и сапуном или их дезинфикујте.

 

Руке перите топлом водом и сапуном у трајању најмање 20 секунди, а никако их не заборавите опрати након уласка у кућу, доласка на радно место, контакта са јавним површинама или другим људима и животињама. Након боравка на јавним местима, ако нисте у могућности да оперете руке, очистите их дезинфекционим средством. Немојте рукама додиривати лице, поготово нос, очи и усне.

 

Ако кашљете или кијате, користите папирну марамицу коју ћете одмах након тога бацити у корпу за отпатке.

 

У контакту са другим лицима одржавајте растојање од најмање 1,5 метара.

 

Одржавајте редовно хигијену животног и радног простора и често проветравајте просторије. За дезинфекцију површина користите 75% алкохол, асепсол, водени раствор хлора. Не заборавите да повремено дезинфикујете аутомобил, кључеве, мобилни телефон, наочаре, новчаник…

 

Савет за здравље општине Бечеј